W sobotę, 26 kwietnia, w ramach oddolnej inicjatywy projektu „Społeczna Transformacja Katowic”, spotkaliśmy się przy ul. Piastów 17 w Katowicach na warsztatach „Zakręć, zamiast wyrzucać”, gdzie wraz z 32 Harcerską Drużyną Wodną im. hm. Pawła Krawczyka kisiliśmy rzodkiewki i rozmawialiśmy o sposobach ograniczania marnowania żywności.
Podczas warsztatu:
- nauczyliśmy się podstaw fermentacji i bezpiecznego kiszenia rzodkiewek,
- dowiedzieliśmy się, jak planować zakupy i wykorzystywać nadmiar warzyw zamiast je wyrzucać,
- zainspirowaliśmy się kuchnią zero-waste, opartą na szacunku do jedzenia.
Warsztat poprowadził Łukasz Kocur, który pokazał, jak z prostych składników dostępnych w domowej kuchni ukisić chrupiące rzodkiewki i zapobiegać marnowaniu żywności.
Organizator i realizator
Organizatorem wydarzenia jest Stowarzyszenie MOST. Realizatorem, w ramach inicjatywy lokalnej, jest grupa inicjatywna, reprezentowana przez Dawida Małczaka.
To wydarzenie stanowiło część cyklu „Żywność – dobro, które szanuję” – bo wierzymy, że dobre rzeczy warto robić razem. Była to świetna okazja, aby w praktyczny i smaczny sposób nauczyć się, jak przeciwdziałać marnowaniu żywności.
Galeria zdjęć





„Społeczna Transformacja Katowic”. Projekt dofinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Fundusze Europejskie dla Śląskiego 2021-2027. Działanie 10.24 Włączenie społeczne – wzmocnienie procesu sprawiedliwej transformacji.